Ett mycket intressant HIF U-21 besökte Kristianstad idag för match mot stadens division 1-lag. Det var kyligt på Kristianstads IP och med tveksam klädsel blir kylan, och inte minst blåsten, än mer isande. Man får väl skylla sig själv helt enkelt…

* * *

HIF:s uppställning var som sagt högintressant och mest nyfiken var man på de fyra nyförvärv som ingick i matchtruppen. Lägg till det comebackande anfallasparet Sörum/Santos så förstår du att matchen lockade till sig mer publik än senast jag beskådade motsvarande match.

Startelva:
Daniel Andersson
Mikael Berglund-Bengtsson, Walid Atta, Laércio Soldá, Erik Wahlstedt
Lucas Ohlander, Loret Sadiku, Marcus Bergholtz, Rachid Bouaouzan 
Thomas Sörum, Álvaro Santos

Ersättare: Daniel Nordmark, Erik Kronholm, Jesper Björkman, Emil Åberg, Christoffer Andersson, Mohamed Ramadan.

* * *

Matchen var bara minuten gammal när Lucas Ohlander blev fälld i utkanten av straffområdet. Domaren pekade på punkten och Rachid förvaltade straffen på bästa sätt. En tveksam straff sett från där jag stod men så var utbudet av storbildsskärmar och repriser högst begränsat också. KFF tog över matchen efter målet och lyckades också skapa en del heta chanser då HIF:s spel var slarvigt. Åtskilliga KFF-hörnor blev farliga och Danne fick ryta till mer än en gång när markering och förmåga att rensa bort bollen saknades.

HIF kunde efterhand lyfta upp spelet och efter någon halvchans tog Rachid saken i egna händer och bröt in i banan på sitt karaktäristiska sätt. Ett väggspel med Santos och ett högerskott senare var ställningen 0-2 och den 30 minuter gamla matchen hade fått en tvåmålsskytt.

I paus lämnade en seg Alvaro planen till förmån för Mohamed Ramadan, en stabil och lovande Walid Atta ersattes av Jesper Björkman och alltid lika pålitliga Erik Wahlstedt lämnade sin plats till Christoffer Andersson.

I inledningen av andra halvlek hände inte speciellt mycket. Efter en timme hade en blek Thomas Sörum spelat färdigt och ersättaren Emil Åberg hann knappt komma in innan det var dags för Rachid-show igen. Efter en misslyckad KFF-hörna nådde bollen vår kvicke ytterspringare som gav sig iväg på en 60-meterslöpning med bollen klistrad vid fötterna. Åberg och Ramadan erbjöd alternativ men Rachid ville annat och tryckte in bollen välplacerat från straffområdeslinjen. 0-3 och hattrick av Rachid Bouaouzan som tio minuter senare ersattes av Daniel Nordmark. Sista bytet gjordes med fem minuter kvar då en mycket duktig Loret Sadiku lämnade plats åt Erik Kronholm.

HIF genomförde en något bättre andra halvlek och skapade också fler målchanser med firma Ramadan/Åberg längst fram jämfört med Sörum/Santos. Nu bör man ju påpeka att de båda S:en har sparsamt med speltid i benen och i Santos fall var detta rent av de första matchminuterna för året. Anfallsproblematiken skrämmer mig dock ordentligt…

* * *

Dagens glädjeämne var utan tvekan Loret Sadiku som med ett klokt spel imponerade på mig. Sadiku vann bollar på mitten och visade upp en härlig teknik och speluppfattning. Mycket spännande spelare! Även Walid Atta gav ett positivt intryck men här vill jag se mer innan jag tar glädjeskutt. Atta är tänkt som en man för startelvan så jag inväntar mer kvalificerat motstånd.

Laércio Soldá är ”nyförvärv” nummer tre men här undrar jag om HIF har tålamodet som krävs. Brassen visar upp en imponerande fysik men det saknas en del innan han är redo för en viktig match med HIF.  Soldá hade problem med positionsspelet och tog många felbeslut på planen. Dessutom spred han bollar emellanåt och det hade jag inte förväntat mig av en brasse. Viss del av svårigheterna beror givetvis på kommunikationsproblem och kanske kan tiden råda bot på detta. Tid som jag undrar om HIF kan ge honom. 

Nyförvärv fyra är givetvis Daniel Nordmark men han fick bara en kvart på planen idag, tio minuter på kanten och fem minuter centralt. Går definitivt inte att dra några slutsatser utifrån detta.

* * *

Längst bak stod Daniel Andersson och jag är oerhört imponerad av hans insats. Danne vet att han bara får stå i a-laget om Pär skadar sig, blir avstängd eller lämnar. Ändå sköter han sitt jobb klanderfritt och styr hela laget med sitt snack. Man får nästan känslan av att vi har en spelande tränare på planen.

Jesper Björkman var rolig att se som mittback och frågan är om det inte är här vi ska satsa istället för på brassen. Björkman sköter sitt jobb på ett bra sätt idag och har även en nick i ribban. 

På det negativa kontot måste jag, förutom Sörum och Santos, även sätta Lucas Ohlander som inte visar mycket på 90 minuter mot svagt motstånd. Rollen som yttermittfältare är visserligen ny men…

Skönt med seger dock och tre mål är tre mål på samma sätt som noll anfallsmål är just noll anfallsmål. Snart börjar tävlingsmatcherna…

* * *

Övrigt:
– JJ och Gashi(!) dök upp efter en kvarts spel och ställde sig tillsammans med Mjällbys sportchef.
– Reine var på plats men lufsade mest fram och tillbaka, fram och tillbaka.
– Conny fanns med och coachade laget tillsammans med P-O och Svenne.
– Christer Olsson och Martin Berg var inkallade och det är väl säkrast med tanke på att spelare som Santos och Wahlstedt deltog.
– Hyfsat med HIF-supportrar på läktaren vilket var roligt.
– JJ pratade i telefon.
– Det var kallt!