Så sitter vi här igen i den svängigaste av världar, nämligen idrottsvärlden. Elfsborg har besegrat Helsingborgs IF och för den orutinerade supportern har ett guld blivit till…sand. I supporterns värld är det ofta svart eller vitt, rött eller blått. Aldrig blir vår blandning lila utan det svenska ordet lagom existerar liksom inte.

Den som läste på diverse forum under onsdagen fick se kaxiga passningar till Elfsborg. Man gick ingående in på varför Elfsborg återigen missade guldet och diskussionen handlade om planstormningar och om hur firandet mot AIK skulle gå till nu när guldet säkras långt tidigare. Själv satt jag spyfärdig över rappakaljan och valde ganska snabbt att lämna. Idag låter det av förklarliga skäl annorlunda på forumen…

Vi ska inte sticka under stol med att HIF har skapat sig ett utomordentligt utgångsläge inför avslutningen. I praktiken återstår två hot och det är föga överraskande Elfsborg och AIK som lurar i vassen. Försprånget är nu nere i sju respektive åtta poäng med fyra matcher kvar att spela och frågan är hur detta ska sluta.

En sak är klar och det är att det är långt ifrån klart. Fyra tuffa matcher återstår och förutom motståndarlagen ska stora mentala spöken besegras varje vecka. Gårdagens match var en mentalt tuff förlust i en match där vi med lite marginaler med oss hade kunnat inkassera den pinne som åtminstone jag hade behövt för att kunna sova gott. Istället tillfördes energi till Elfsborgs avslutning och jag har svårt att se fler poängförluster för boråslaget i år. Restprogrammet är tyvärr för enkelt… Mitt sista hopp står till Mjällby men kombinationen Bagarns avstängning och insatsen mot HIF senast gör mig ytterst tveksam till om de kan rubba Haglund & co.

Elfsborg besöker Strandvallen redan på lördag och en seger där sätter ordentlig press på HIF dagen efter. Ifjol imponerade HIF visserligen med att studsa tillbaka vid flertalet tillfällen då MFF satte press, men hur många är ärligt talat kvar i laget sedan dess? HIF måste försöka koncentrera sig på sitt eget och i en perfekt värld lyckas vi få med oss en trepoängare redan på söndag i den oerhört svåra bortamatchen mot GAIS. Men vad händer i spelarnas huvud om den andra raka förlusten kommer? Personligen tror och hoppas jag att spelarna är precis så mentalt starka som man var ifjol!

* * *

Enligt mig genomför HIF gårdagens match på ett bra sätt. Vi måste komma ihåg att Elfsborg borta är en av de svåraste matcherna under säsongen och det var inte långt ifrån att vi kunde åka hem med en pinne i bagaget. Sundin hotade ständigt i djupled och samarbetet med Sörum var under första halvlek riktigt bra. Tyvärr sumpade Sundin ett antal frilägen och det kan bli ödestigert när allsvenskan summeras om en månad. Sörum visar upp en del ”targetkvalitéer” och det är såklart intressant även om jag drömde om att få in en Luton-snabb anfallare. Kanske till nästa år JJ?

Våra problem finns föga överraskande i defensiven men jag ska inte älta en ny runda sommarsilly nu med fokus på framförhållning och scoutning. Istället tänkte jag berätta att jag personligen tyckte att samtliga försvarare höll sig inom ramen igår. Wahlen gör sitt, Baffo och Holger sköter sig bra utifrån förutsättningarna och Hanstveit imponerar till och med på mig som vänsterback. Det primära problemet är att de inte har så mycket tid TILLSAMMANS och det märks emellanåt.

* * *

360 minuter plus tillägg återstår av det det skulle vara vår säsong.

Två segrar ger oss guldet. En seger och två oavgjorda bör ge oss guldet. En seger och en oavgjord bör ge oss en andraplats. Så tror jag, idag.

* * *

Elfsborg borta är som sagt en av årets tuffaste matcher. GAIS borta tillhör samma kategori…

* * *

Avslutningsvis måste jag nämna det sanslösa följe som invaderade Borås Arena igår kväll. Det måste kännas märkligt för elfsborgsspelarna att på sin egen hemmaarena fylla sina hörselgångar med öronbedövande sång från bortaklacken. Vilken potential!

Nu hade jag visserligen gärna bytt segern på läktarna mot en seger på planen men det är en annan historia.

* * *

I medgång, i motgång, i glädje och i sorg!