Det snackades om raden 24 16 7 1 45-19 55.

Det snackades om att guldet kunde säkras på Borås Arena.

Det var då det, för några timmar sedan. Ett guldfirande är nu framskjutet på obestämd tid. AIK besegrade Mjällby…

* * *

2010 var jag lugn som en filbunke. På något sätt brände det aldrig till hur konstigt det än kan låta. Visst fanns förhoppningarna och drömmarna där in i sista matchminuten men innerst inne trodde jag aldrig på SM-guld. Jag kan inte förklara varför utan känslan bara fanns där. 2010 var aldrig vårt år.

Tio månader efter 2010 års allsvenska slutsignal sitter jag här igen. Malmö FF har bytts ut mot AIK och IF Elfsborg och en andraplats har blivit en serieledning med hisnande sju(!) poäng. Åtminstone fram tills för några timmar sedan då AIK gnagade bort ett par pinnar från vårt försprång.

HIF 55, AIK, 50 och Elfsborg 48 – där har du förutsättningarna inför det som komma skall!

* * *

Personligen hade jag redan räknat bort AIK. Ett par Banguras fattigare skulle man inte ha något att hämta i guldstriden men det är ju märkligt att man aldrig lär sig. Fem raka segrar har tagit AIK till plats nummer två i tabellen och vad händer om solnaklubben får med sig full pott i kommande matcher mot Djurgården och MFF? För seriens bästa hemmalag återstår sedan matcher på Råsunda mot GAIS och Häcken och avslutningsvis HIF på Olympia.

Räkna INTE bort AIK!

Elfsborg har annars varit vårt största hot under en lång tid. Förlusten mot GAIS var lika överraskande som välkommen och det är tydligt att nästkommande två omgångar ger oss Elfsborgs riktning i höst. Häcken borta och HIF hemma kommer att avgöra mycket då avslutningen mot Mjällby, Gefle, Norrköping och Trelleborg känns oförskämt fördelaktig ut.

Räkna INTE bort Elfsborg! 

För vår egen del handlar det om att få med oss poäng mot guldkandidaterna Elfsborg och AIK samt vinna hemmamatcherna mot Mjällby och Norrköping. Då är vi nära. Tyvärr är vi oerhört sårade efter det som kan vara den värsta sommarsillyn en svensk klubb någonsin tagit sig igenom och jag är personligen inte trygg med ersättarna till Marcus, Peter, Rasmus och Alexander. Inte ännu… Offensivt finns alternativ men mittbacksproblematiken är definitivt ett orosmoment som gör Eder President sömnlös.

* * *

För HIF återstår som bekant sex matcher och för att förtydliga handlar det om sex oerhört tuffa matcher. Det kryper i hela kroppen när vuxna människor tror att dagens HIF ska leka hem segrar mot lag som Mjällby. Hoppas INTE att den inställningen når spelarna. Mjällby är normalt en tuff uppgift men med rådande truppstatus är den värre än så. Lägg till vår skade- och sjukdomssituation så inser alla som firat sin femte födelsedag att full fokus och koncentration krävs för att nödvändiga tre poäng ska bärjas på söndag.

Ta för Guds skull aldrig ut något i förskott, var ödmjuk inför uppgifterna, ta en match i taget. Högmod är en dödssynd!

* * *

Känslan jämfört med 2010? Dess raka motsats! Vad det nu kan betyda…