Jag har följt HIF sedan 1989 men aldrig har jag upplevt en så turbulent period mitt i säsongen. Marcus Bergholtz, Marcus Nilsson, Peter Larsson, Alexander Gerndt och Rasmus Jönsson har lämnat HIF och lämnat plats till Jörgen Skjelvik, Sebastian Carlsén, Erlend Hanstveit, Thomas Sörum, Alvaro Santos och Gudjon Petur Lydsson. Säkra kort har bytts ut mot en galen klump pengar samt osäkra lån och värvningar. Under tiden detta har pågått har HIF raden 7-1-0 i allsvenskan med 18-7 i målskillnad. Lika galet det…

Kvar återstår sju allsvenska matcher och truppen som ska hålla Elfsborg och AIK bakom sig är spikad. Breddmässigt är jag mer än nöjd med mängder av alternativ som visat sig hålla bra allsvensk klass. Spetsmässigt finns dock oron där och den lär finnas kvar tills Hanstveit, Sörum och Lydsson visat vad de går för. Kan vi sy ihop försvaret? Blir vi tillräckligt farliga offensivt? Snart får vi svar…

Nedan väljer jag att styra upp och bedöma samtliga positioner i laget.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Målvakter: Pär Hansson, Daniel Andersson

HIF:s bästa lagdel med en av landets bästa målvakter som första alternativ och en rutinerad stabil reserv som sitter på bänken utan att gnälla.

Trygghetsbetyg: 5

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Ytterbackar: Markus Holgersson, Erik Edman, Erik Wahlstedt (Christoffer Andersson, Erlend Hanstveit)

Även här har vi en riktigt bra lagdel med fyra(!) före detta landslagsspelare. Holgersson och Edman föredras men med Wahlstedt som alternativ både till höger och vänster känner man sig lugn. Eller är rentav Hanstveit bättre än Edman som vänsterback?

Trygghetsbetyg: 4

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Mittbackar: Joseph Baffo, Erlend Hanstveit, Hannu Patronen (Markus Holgersson, Erik Wahlstedt)

Här finns många frågetecken men det är knappast konstigt då HIF tappat tre högklassiga mittförsvarare på ett halvår. Hanstveit är ny men även Patronen får ses som ett nyförvärv inför höstspurten. Kanske borde man spela Holgersson i mitten trots att han själv helst ser sig på kanten? Håller Baffo och/eller Patronen? Går Hanstveit in direkt? Personligen tror jag att Hanstveit spelar med antingen Baffo eller Patronen bredvid sig. På så sätt får vi in längd och kvalité(?) vid exempelvis fasta situationer och det vet jag att Conny gillar.

Trygghetsbetyg: 2

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Yttermittfältare: Mattias Lindström, Christoffer Andersson, Simon Thern, Rachid Bouaouzan, Jörgen Skjelvik

Tyvärr går Bouaouzan skadad men med Lindström och Chrisse på kanterna har vi killar som springer i 90 minuter plus stopptid. Thern ger oss alternativ både här och i anfallet och detsamma gäller Jörgen Skjelvik.

Trygghetsbetyg: 3

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Centrala mittfältare: Ardian Gashi, May Mahlangu, Sebastian Carlsén, Johan Eiswohld 

Vårt central mittfält håller toppklass och det är en förutsättning för nå ett SM-guld. Gashi och May kompletterar varandra bra och både Carlsén och Eiswohld är intressanta namn för framtiden.

Trygghetsbetyg: 4

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Anfallare: Thomas Sörum, Erik Sundin, Alvaro Santos, Gudjon Lydsson (Simon Thern, Jörgen Skjelvik)

Vi vet vad Erik Sundin går för och Simon Thern har visat intressanta kvalitéer i ”Rasmus roll”.  Sörum och Lydsson är osäkra kort men med tanke på övergångssummorna ligger förväntningarna på norrmannen. Alvaro är Alvaro.

Trygghetsbetyg: 3

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Med ett trygghetssnitt på 3,5 går jag in i de avslutande sju omgångarna. Förhoppningsvis behöver Hanstveit och Sörum enbart matchen mot Häcken på sig för att räta ut mina frågetecken och då ser det genast ännu bättre ut. Segrar mot Häcken, Mjällby, Elfsborg och GAIS i de närmaste fyra matcherna ger oss 66 poäng och då behövs bara en pinne i någon av matcherna mot Norrköping, Gefle och AIK för att serieledningen ska vara ointaglig. Å andra sidan räcker en förlust på Borås Arena för att det ska vara VIDÖPPET igen… Huva!

Lååång höst var det ja! Måtte landslagsuppehållet vara slut snart…