Händerna på täcket vänner.

Var stark! Lockas inte av lusten. Låt inte tankarna skena iväg.

Stå emot HIF:are, stå emot!

* * *

Raden 16-6-1 innebär sex poängs försprång i den allsvenska tabellen, eller egentligen 6,5 poäng med tanke på målskillnaden. Sju matcher återstår och den orutinerade börjar snacka guld och gröna skogar. AMATÖRER!

Jag har följt den här underbara föreningen i över tjugo år och tro mig, jag har upplevt det mesta. Sex (och en halv) poäng är ingenting med trepoängssystemet och sju matcher kvar att spela. Lägg till att vi har de fyra värsta konkurrenterna kvar att möta och tre av dessa matcher spelas på bortaplan. Hösten blir med andra ord lång, riktigt lång…

* * *

Jag ska erkänna att tankarna själv har nått mig under ofokuserade stunder. De förbjudna tankarna dyker upp titt som tätt men så snart jag kommer på mig själv blir jag förbannad och irriterad. Ingen tjänar på att jag syndar. En match i taget, en match i taget, en match i taget. Så självklart, men så svårt att uppfylla.

Gårdagen var fantastisk med HIF-segern och småbrödernas vinst över Elfsborg. Att AIK hängde in en boll på stopptid får vi helt enkelt ta. Nu väntar ett litet uppehåll då spelarna får slicka såren och ingen kan klaga på tidpunkten sett till spelarnas fysiska status. Vilan kom mycket lägligt även om jag ser en fara mentalt. Risken finns att spelarna börjar grubbla då minirycket kom precis innan semestern. De allsvenska lagen är så jämna att ett tappat fokus snabbt får stora konsekvenser i tabellen. Ta inget för givet!

Bäst att behålla händerna på täcket va?

* * *

Vårt största hot är utan tvekan IF Elfsborg och det snackas redan om matchen på Borås Arena den 21 september. Vägen dit är dock lång och det vore en dödssynd för spelarna att grubbla på den matchen redan nu. Fokus ska ligga på kommande match och du som kan ditt HIF vet att en poäng borta mot Häcken hade varit en skänk från ovan. Vi supportrar får dock (med tvekan) kika in kommande omgångar, en period man kan dela in i två delar.

Omgång 24-27
HIF: Häcken (b), Mjällby (h), Elfsborg (b), GAIS (b)
Elfsborg: GAIS (h), Häcken (b), HIF (h), Mjällby (b)

Det intressanta är att HIF och Elfsborg möter exakt samma lag under den här perioden med fördel för Elfsborg som har vårt inbördes möte på sin hemmaplan och dessutom har två hemmamatcher jämfört med HIF:s en.

Omgång 28-30
HIF: Norrköping (h), Gefle (b), AIK (h)
Elfsborg: Gefle (h), Norrköping (b), Trelleborg (h)

En till synes väldigt lätt avslutning för Elfsborg. Norrköping och Gefle återstår för både HIF och Elfsborg men avslutningsmatchen är ju inte direkt ”jämnsvår”…

Bäst att behålla händerna på täcket va?

* * *

Hur truppen ser ut i de avslutande sju omgångarna är ännu inte klart och det är såklart en osäkerhetsfaktor. Sedan cupsegern i november 2010 har HIF tappat bland andra Joel Ekstrand, Marcus Nilsson, Peter Larsson, Marcus Lantz och skyttekungen Alexander Gerndt men är ändå inte säkert att de som finns kvar idag är kvar på torsdag. De rabblade tunga namnen har ersatts av en norsk försvarare som ännu inte visat upp sig, en ung utvecklingsbar norsk mittfältare som kommit på lån, en brasiliansk anfallare som var grym…för tio år sedan och en ung inlånad hemvändare. Intressanta och bra spelare men knappast namn som spetsar truppen hösten 2011. Till skillnad från stora delar av mediasverige tycker jag att HIF:s bredd är tillräckligt bra men alternativ på samtliga positioner. Däremot oroar spetsen. Vem ska göra målen? Vem ska sy ihop försvaret?

Bäst att behålla händerna på täcket va?

* * *

Med det här inlägget vill jag mana till lugn. Insatsen i år är utomjordisk och med 21 poäng kvar att spela om kan vi i teorin passeras av endast sju lag. Örebro kan inte ta sig förbi oss, Djurgården kan inte passera, Mjällby är körda. Hatten av för det som är gjort!

En lång höst återstår med många tuffa matcher. Inte sedan 2005 har något lag säkrat guldet före den sista omgången så vi kan säkerligen räkna med en kamp fram till kvällen den 23 oktober då AIK besöker Olympia. Det sämsta vi kan göra är att släppa fokus. Vår uppgift är att fylla Olympia och ta oss till bortamatcherna för att ge spelarna de extra procent inställning de behöver.

När vi tar det vet jag ej, hur vi tar det kvittar mig, allt jag vet är att HIF är påväg!